تلفن همراه
رسانه های ارتباط جمعی، به دلیل نقش واسطه ای آن ها در انتقال و تبادل پیام و تولید و انتشار نمادها برای ایجاد دگرگونی فرهنگی، از اهمیت ویژه ای برخور دارند. «بین رسانه ها، تلفن همراه یکی از پدیده های نو ظهور عصر الکترونیک است که در چند دهه اخیر به عنوان یک وسیله ارتباط جمعی، جایگاه ویژه ای میان مردم، به ویژه جوانان پیدا کرده است.»[۱] فناوری اطلاعاتی و ارتباطی تلفن همراه به طور خاص، از زمان رشد سريع اش (اواخر دهه ۱۹۹۰)، در زندگی فردی و اجتماعی بشر، با قابلیت های فراوانی چون: فیلم برداری، عکاسی، بلوتوث، اتصال به اینترنت، پیام چند رسانه ای، موقعیت یاب و چندین قابلیت دیگر، جایگاه ویژه ای نزد کودکان و نوجوانان یافته و فناوری جوانان شده است؛ اما مانند دیگر فناوری ها، معایب و محاسنی دارد که والدین باید از آن ها آگاهی یابند تا از بروز مشکلات، جلوگیری کنند.[۲]
آسیب های جسمی و روانی تلفن همراه
پژوهشگران در بررسی آسیب های احتمالی تلفن همراه، در درجه اول اهمیت، متوجه ابعاد ملموس زیستی و جسمانی آن شدند و در درجه بعدی، به تبعات روانی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و عقیدتی اش توجه نشان دادند. «کاربرانی که در طول روز برای ساعات طولانی از تلفن های همراه استفاده می کنند و وقت خود را به صحبت کردن یا ارسال پیام کوتاه صرف می کنند، احتمالاً با اختلالات روانی مواجه خواهند شد.[۳] شواهد همچنين نشان می دهد كه استفاده مفرط از تلفن همراه، با الگو های رفتاری خاص مانند شب بيداری، اشتغال به تبادل پيام كوتاه و همچنين وابستگی عاطفی ارتباط دارد؛ طوری كه اين افراد معتقدند بدون استفاده از تلفن همراه، قادر به زندگی نيستند. يافته ها، نشان می دهند كه استفاده ی مداوم از تلفن همراه تأثيرات منفی زيادی بر سلامت جسمانی و روان شناختی كاربران دارد.»[۴] «صحبت با تلفن همراه در مكان عمومى، حاوى تضادى در فضاى اجتماعى است كه فرض مى شود، مردم در آن چهره ای متفاوت دارند.»[۵] چت کردن، استفاده از سایت های نامناسب، تصاویر برهنه و مستهجن، تهیه و ارسال ویروس های رایانه ای برای دیگران و ارسال پیامهای کوتاه طنز آمیز، سیاسی و خلاف عرف، در صدر استفاده ی جوانان از امکانات پیشرفته ارتباطی قرار دارند.[۶] «بررسی های نظری و تجربی حکایت از آن دارند که یکی از تبعات روان شناختی تلفن همراه، کاهش تدریجی شرم و حیا، در کاربران است. در این زمینه، «جوینسون»، درباره استفاده ی هرزه نگاران از فناوری های ارتباطی برای اهداف و مقاصد خودشان، خاطرنشان می سازد: «اصولاً هرزه نگاران، در استفاده از فناوری های جدید، همواره به سرعت عمل کرده اند؛ به این معنا که دیر زمانی از اختراع عکاسی، تلفن، سینما، فیلم های هشت میلی متری و وی،اچ،اس[۷] نگذشته بود که این فناوری ها، برای تولید و مصرف فرآورده های هرزه نگارانه، استفاده شدند. علاوه بر این، با ظهور فناوری های جدیدتر، مصرف هرزه نگاری به طور فزاینده ای به یک رفتار خصوصی بدل شده است؛ به این معنا که هزینه ی تولید و توزیع فیلم های سینمایی سبب شده بود تا قبل از ظهور ویدئو، مردم بیش تر به صورت دسته جمعی به تماشای هرزه نگاری بپردازند.[۸] بنابراین می توان با رعایت نکات زیر، ضررهای آن را به حداقل رساند.
راهکارهای نحوه استفاده از تلفن همراه
ـ زمان تماس و مکالمه با تلفن همراه را کاهش دهید. مطالعات نشان می دهد که اگر بیش از دو دقیقه با تلفن همراه صحبت شود، امواج مغزی کاربران تحت تأثیر امواج تلفن همراه قرار می گیرد.
ـ والدین حتی المقدور سعی کنند تا هجده سالگی برای فرزندشان گوشی تهیه نکنند. اگر هم تهیه کردند، باید مقرراتی برای استفاده از آن وضع کنند. بهتر است والدین گوشی هایی خریداری کنند که دارای قابلیت نظارت و کنترل باشد، تا فرزندان نتوانند به هر چیزی که خواستند دست یابند و با هر کس تماس برقرار کنند. همچنین باید سعی شود، زمان مکالمه آن ها محدودتر شود.[۹]
ـ این به هیچ وجه درست نیست که کودکان یک تلفن همراه مخصوص خودشان داشته باشند؛ چون مغز آنان در حال رشد بوده و اثر امواج تلفن همراه تأثیر فراوانی بر آن خواهد گذاشت. بهتر است کودکان جز در موارد ضروری، با تلفن همراه خود صحبت نکنند.
ـ باید شرایط لازم برای توسعه مهارت ها و تخصص ها بین جوانان و رشد خودباوری در آنان ایجاد شود.
ـ برای پیشگیری از یأس جوانان در تشکیل خانواده و گرایش آنان به دوست یابی و تماشای صحنه های مستهجن در فضاهای مجازی، زمینه ارضای صحیح غرایز را فراهم آورید و فرهنگ ازدواج را گسترش دهید.
ـ والدین باید برای اشتغال و جلوگیری از معضل بیکاری فرزندان وارد عمل شوند؛ چون فرد بیکار، بهترین طعمه برای اعتیاد به فضاهای مجازی است.
ـ ارزش های اخلاقی را به شیوه های مطلوب گسترش دهید.
ـ باورهای دینی را تعمیق و درونی نمایید.
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_