دو ظهور برای امام (ع)
همان طور که غیبت امام مهدی (علیه السلام) به دو بخش «غیبت صغری» و «غیبت کبری» تقسیم میشود و غیبت طولانی حضرت مهدی (علیه السلام) بدون مقدمه چینی یک دوره غیبت کوتاهتر آغاز نشد، روایات درباره آخرالزمان و تاریخ پیش از ظهور نیز ترسیمکننده یک دوره زمانی مقدماتی، پیش از ظهور حضرت مهدی (علیه السلام) است که در آن جامعه جهانی برای ظهور و انقلاب جهانی ایشان آماده میشود. صاحب نظران به این دوره عنوان «ظهور اصغر» را اختصاص دادهاند.
این دوره در واقع بخش ابتدایی ظهور است که از ماه رمضان سال ظهور تا ماه محرم را در بر میگیرد. علمایی که در روایات علائم الظهور تتبع و تحقیق کردهاند، حوادث این چند ماه را به طور مفصل در کتابهایشان (1) آوردهاند، بنابراین تعریف از فرارسیدن صیحه آسمانی در ماه رمضان تا ماه محرم که حضرت مهدی (علیه السلام) به طور علنی و رسمیظهور میکند، دوره ظهور اصغر است و مقارن زمانی که 313 نفر از یاران حضرت مهدی (علیه السلام) از سراسر دنیا به سوی آن حضرت، در مکه میآیند و به ایشان ملحق میشوند و بین رکن و مقام با ایشان بیعت میکنند، ظهور ایشان علنی و کامل میشود، این دوره را با عنوان «ظهور اکبر» تعبیر میکنند.
ظهور اصغر در واقع به مثابه ظهور سری و غیر علنی حضرت مهدی (علیه السلام) و زمینهسازی برای ظهور فراگیر و اکبر ایشان است، از روایات برمیآید که در این دوره، عدهای محدود از یاران و اطرافیان حضرت مهدی (علیه السلام) از موضوع ظهور باخبرند و نام و یاد ایشان بر زبآنها جاری شده و مردم درباره این موضوع با هم گفتگو میکنند (2). از حضرت علی (علیه السلام) در این باره رسیده است: «موقعى كه منادى از آسمان ندا كرد، حقا كه حق با آل محمّد (صلى اللَّه علیه و آله) است، مهدى (علیهالسّلام ) بر سر زبانها ظهور می كند و نام او در دهان مردم خواهد بود، مردم مسرور میشوند و ذكرى غیر از ذكر آن حضرت ندارند.»