قدمهای اساسی برای داشتن فرزندانی سالم و صالح
داشتن فرزندانی نیک سرشت و پاکدامن آرزوی هر پدر و مادری است. رسیدن بهاین آرزوی بزرگ نیازمند برنامه ریزی دقیقی است که اولین قدمهای آن را باید سالها پیش از تولد فرزند برداشت و تا سالهای سال بر آن مراقبت داشت. :
قرآن کریم در آیه 223 سوره بقره زن را به کشتزاری تشبیه مینماید که نطفه فرزند در آن ریشه میگیرد.همانگونه که زمین شوره زار و ناپاک محصول تلخ و نامطلوب خواهد داد از مادر ناشایست نیز جز بهاذن خداوند فرزندی پاک طینت و سالم به وجود نمیآید. بنابراین گام اول, انتخاب همسری پاکدامن و با ایمان است. پیامبر(ص) فرمودند:
«جایگاه مناسبی برای نطفه خود برگزینید، زیرا ریشهها سرایت کنندهاند» (وسائل الشیعه، ج 3، ص60)
والدین باید مدتی قبل از بسته شدن نطفه قلبشان را از آلودگیهای گناه پاکیزه سازند توبه، روزه داری، صدقه، قرائت قرآن، اجتناب از غذای ناپاک و حرام می تواند زمینه ساز تولد فرزندی پارسا و شایسته باشد.
3⃣ همانگونه که در کشت هر بذری در دامان خاک رعایت زمان و روش کشت اهمیت فوق العاده دارد, انعقاد نطفه انسان نیز دارای آداب و شرایطی است که نقشی سرنوشت ساز و بی بدیل در ایجاد نسلی سالم و صالح خواهد داشت.
غذای پاک و حلال در همه دورانهای زندگی انسان و بخصوص دوران جنینی, شیرخواری و خردسالی نقشی اساسی در خلق و خو و سرشت انسان دارد . چه اندازه می توان امید به سلامت نفس کودکی داشت که گوشت و خونش از لقمه حرام و حق الناس روییده باشد. چگونه ممکن است گیاهی را با آب مسموم آبیاری کرد و امید به میوه ای شیرین و آبدار از آن داشت. غذای ناپاک و حرام دانسته یا نادانسته تأثیرعمیق خود را بر انسان خواهد گذاشت. در زمانی که حلال و حرام, پاک و ناپاک در جامعه بههم آمیخته باشد باید از موارد شبهه ناک نیز اجتناب کرد. امام صادق (ع) میفرماید:
«مال حرام در فرزندان آشكار میشود و روی آنها اثر میگذارد» (کافی، ج5، ص124)
رعایت این اصول میتواند زمینه ساز تربیت فرزندانی با خلق و خوی آسمانی باشد.البته باید پذیرفت که رعایت همه آداب و شرایط بیان شده ممکن نیست؛ بنابراین باید ازرفتارهای وسواس گونه و افراطی دراین زمینه که نظام زندگی طبیعی را مختل میسازد پرهیز کرد.