علي علیه السّلام و باز پس گرفتن فدك
چرا علي علیه السّلام بعد از رسيدن به خلافت فدك را پس نگرفت؟
پاسخ: دو نوع ميتوان پاسخ داد:
1 - امام در جريان بيعت و آغاز زمانداريش، به برگرداندن حقوق و اموال (كه در دورة حاكمان پيش غصب شده بود) اصرار ورزيد و بسيار تأكيد كرد. حال پس از رسيدن به قدرت، اگر “"فدك"” را پس ميگرفت، مردم می گفتند که همه اصرار براي خودش بود و برای اين كه فدك را تصرف نمايد، پس گيري زمين ها و مزارعي را كه توسط عثمان بخشيده شده بود، عنوان كرد.
امام با بزرگواري از كنار اين حق گذشت و از آن سخني به ميان نياورد؛ تا به مردم بفهماند حكومت علوي براي احقاق حقوق مردم تلاش ميكند، اگر امام زمامداري را پذيرفت، براي ياري رساندن به مظلومان و محرومان است،نه براي منافع شخصي خود طبيعي است فرزندان فاطمه سلام الله علیها نيز به اين عمل راضي بودند.
نظير اين سخن از امام موسي بن جعفر نقل شده است. حضرت در پاسخ به اين سؤال كه چرا امام علي در دورة زمامداريش فدك را تصرف نكرده، فرمود: “"ما اهل بيت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلّم چنين خصوصيتي داريم كه حقوقمان را از كساني كه به ما ستم كردهاند، جز خدا نميستاند؛ ما اولياي مؤمنان هستيم، به نفع آنان فرمان ميرانيم و حقوق آنان را از كساني كه به آنان ستم روا داشتهاند، ميستانيم، ولي براي خود در اين راه تلاشي نميكنيم."” (2)
از سخن امام كاظم علیه السّلام به دست ميآيد كه امامان و رهبران الهي همواره براي احياي حقوق مردم تلاش ميكنند؛ اما در مورد حقوق شخصي خود كه ربطي به حقوق مردم نداشته باشد، اقدامي نميكنند و كريمانه از كنار آن ميگذرند. پس نگرفتن فدك در دوره زمامداري امام علي از همين قبيل است.(3)
ادامه دارد …