عوامل حزن و افسردگی
امیرمؤمنان علی (علیه السلام) می فرمایند: «ثلاث لا ینهأ لصاحبهن عیش» سه چیز است که اگر در کسی باشد نشاط او را می گیرد و افسردگی می آورد: 1- «الحقد»؛ کینه 2- «والحسد»؛ حسادت 3- «و سوء الخلق»؛ بد اخلاقی. غررالحکم، ح 6779
این سه صفت قبل از آن که به مردم لطمه بزند به صاحب خود لطمه می زند.
قنوت نماز و دعای مؤمنین این است:
«لَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا»؛ سوره حشر، آیه 10 خدایا در دل ما کینه قرار نده؛ چون کینه مثل یک عامل مخرب از درون انسان را آزار می دهد.
رو خویش را صد آب شوی از کینه ها
وانگه شراب عشق را پیمانه شو
کینه یک صفت منفی است، امیرمؤمنان علی علیه السلام فرمودند: «الحقد الام العیوب»؛غررالحکم، ح 6763 کینه، مادر گرفتاری هاست. آدم کینه ای صفات دیگررا دارا می باشد. سوء ظن، بدخلقی، بدبینی، غیبت، ناسزا. گناه از یک مرحله ای شروع می شود و اندک اندک انسان سقوط می کند.
افراد حسود معمولاً افرادی رنجور،حساس،عصبی،پرخاشگر و افسرده می باشند.بدن تحت تأثیر این حالت روحی دچار بیماری می گردد.
حضرت علی(ع) می فرماید:«شگفتا که حسودان از سلامتی خود غافل مانده اند».غررالحکم،1803. ازنشانه های حسد , غیبت و عیب جویی است . دشمنی و کار شکنی , پنهان کردن صفات برجسته فرد,بی مهری و قطع رابطه و ناراحتی از رسیدن نعمت به فرد است .
آدم بد اخلاق خودش بیشتر اذیت وآزار می بیند. وقتی تندی می کند ضربان قلب و آرامش و اعصابش به هم می ریزد. کسیکه اهل گذشت هست هم خودش آرام است , هم دیگران از او درآسایش هستند .
#عوامل_افسردگی