انسان ها نیز، باید با اسوه قراردادن آن ها، بر پیمان های خویش پایبند باشند.
[9] انسان ها نیز، باید با اسوه قراردادن آن ها، بر پیمان های خویش پایبند باشند.
درباره امام علی(علیه السلام) هم شهریار می گوید:
دل اگر خداشناسی، همه در رخ علی بین
به علی شناختم من به خدا قسم خدا را
چو به دوست عهد بندد ز میان پاکبازان
چو علی که می تواند که به سر برد وفا را؟
در زيارت اربعين هم، به وفاداری امام حسین(علیه السلام) شهادت می دهیم.[10] رزمندگان صادق و شهیدان هم، اسوه وفاداران به پیمان معرفی شده اند.[11]
عزت در جامعه، جلب اعتماد دیگران، داشتن ایمان واقعی، هم ردیف نیکان شدن، کسب عصاره شریعت[12] و امنیت از دشمن داخلی و خارجی، از برکات و آثار وفاى به عهد است.
تقویت پایه های ایمان و توجه به آثار شوم عهدشکنی هم، در درمان صفت رذیله عهدشکنی مؤثر است. در نهایت، عهد و پيمان انواع و اقسامى دارد که از جمله آن ها: عهد با خدا، عهد با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، عهدهای یک طرفه، عهد با دشمن، عهد با خود و عهد با مردم است.
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
پی نوشت:
[1]. بقره، آیه ۱۷۷.
[2]. مؤمنون، آیه ۸.
[3]. كلينى، كافی، ج ۲، ص ۳۷۴.
[۴]. در قرآن وفاى به عهد هم رديف تقوا آمده؛ تقوايى كه بهترين توشه انسان در قيامت و سبب ورود به بهشت و معيار شخصيت و مقام انسان در پيشگاه خداست (بَلى مَنْ أوفى بِعَهْدِهِ وَ اتَّقى فَانَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ).
[5]. تميمى آمدى، تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص ۲۵۳.
[6]. توبه، آیه ۷.
[7]. كلينى، كافی، ج ۲، ص ۱۶۲.
[8]. توبه، آیه ۱۱۱.
[9]. نجم، آیه ۳۷.
[10]. أَشْهَدُ أَنَّكَ وَفَيْتَ بِعَهْدِ اللَّهِ.
[11]. صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللّه.
[12]. شخصى به على بن الحسين، امام سجاد(علیه السلام) عرض كرد: «إخْبِرْنِى بِجَمِيعِ شَرايِعِ الدِّينِ؛ تمام اصول اسلام را (بهطور فشرده) براى من بيان فرما.» امام پاسخ كوتاهى فرمود: «قَوْلُ الْحَقِّ وَ الْحُكْمُ بِالْعَدْلِ وَ الْوَفاءُ بِالْعَهْدِ؛ سخن حق گفتن، داورى به عدالت كردن و به عهد وفا نمودن (مجلسی، بحار الأنوار، ج ۷۲، ص ۲۶).»